רוב המנכ"לים של סטארטאפים יודעים שהם צריכים להתמקד בגיוס כישרונות מובילים, בבניית מוצר חדשני ודביק, להגביר את המכירות של המוצר הזה ולשמח את הלקוחות שלהם. מנכ"לים ראשונים רבים מתמקדים באופן מובן באינטנסיביות ביסודות אלה, אך לעתים קרובות עושים זאת על חשבון תחום מיקוד קריטי אחר: להבטיח שהפעילות הפיננסית של הסטארט-אפ בנויה על תשתית חכמה ובנויה היטב שתאפשר צמיחה וקנה מידה מהירים.
פעם אחר פעם, מנהלי סטארט-אפ טועים לחשוב שהם ניצחו את המשחק עם התאמה חזקה לשוק המוצר וצוות מכירות חדשני. זה נכון ששניהם הם קריטיים, אבל ככל שתגדל זה לא משנה כמה עסקאות צוות המכירות שלך יסגור אם החברה שלך תתקשה לנהל את המזומנים, ה-AP והפעילות הפיננסית הכללית שלך בקנה מידה. במילים אחרות, הדרך היחידה שבה סטארטאפ אי פעם יתחמק מאי בניית תשתית פעולות פיננסיות חכמה, היא אם הסטארט-אפ לא יצליח להרחיב כלל. אם אתה רוצה לגדול מהר, אתה צריך להיות מוכן.
עקרונות מובילים לבניית תשתית פעילות פיננסית חזקה:
- בניית תוכנית פיננסית אסטרטגית. כל סטארטאפ שרוצה לצמוח זקוק לתוכנית אסטרטגית יסודית שיכולה לתמוך בצמיחת החברה למשך מספר שנים לפחות.
- השקיעו במשאבים הפנימיים הדרושים לקנה מידה. צוות הכספים יוכל לתמוך בקנה מידה מהיר רק אם יש לו את המשאבים לשכור צוות חזק, להטמיע פלטפורמות פיננסיות ניתנות להרחבה ולרכוש את הכלים הפיננסיים הדרושים כדי לתמוך בקנה המידה (למשל כלים לתכנון וניתוח פיננסי, תוכנת חשבונאות בינלאומית חזקה , מערכות AP וכו').
- תהליך, תהליך, תהליך. מהירות הפעולות הפיננסיות שלך, והאמון של משקיעים ובעלי עניין חיצוניים, יהיו תלויים בכך שיש לך מכונה מנוהלת היטב. ודא שלצוות הכספים שלך יש תהליכים פנימיים מתועדים וכתובים היטב עבור AP, ניהול מזומנים, מדיניות FX, התאמה וכו'. לכל חברה גדולה יהיו תהליכים פנימיים חזקים עבור הפעולות הפיננסיות שלו, שכן זה משפר את הפרודוקטיביות של צוות הכספים שלך.
- עבור גלובלית וחשוב גלובלית. תוכניות אסטרטגיות שאפתניות כוללות בדרך כלל התרחבות לשווקים חדשים. צוות הכספים שלך צריך להיות מוכן לתמוך בקנה מידה בינלאומי זה. זה דורש שיתוף פעולה עם הספקים הפיננסיים האסטרטגיים הנכונים שיוכלו להדריך אותך בתקנות ובנהלי שוק גלובליים.
- צפו בתזרים מזומנים כמו הוק. תוכנית תזרים מזומנים חכמה היא מרכיב מרכזי בכל תוכנית אסטרטגית, במיוחד עבור סטארט-אפים בשלב מוקדם שצריכים להקפיד במיוחד על כל דולר. שמור על ספרייך מסודרים ומתואמים באופן קבוע כדי להבטיח שהחברה שלך עומדת בתוכנית הפיננסית שלה. חשוב להפליא שמנהלי סטארט-אפ יהיו בראש לאן המזומנים הולכים כל יום.
- בנה אוטומציה מהיום הראשון. קשור לתהליך, ודא שכל פעולת ניהול מזומנים רזה תהיה אוטומטית ככל האפשר. זה ישפר את השקיפות, יבנה בקרות טובות יותר ויוריד את הסיכויים להונאה פנימית. רוב מנהלי הסטארט-אפ סומכים זה על זה ואינם יכולים לדמיין שזה משהו שהם צריכים לדאוג ממנו… תחשבו שוב.
- עקביות נתונים ושקיפות. מדהים כמה קשה יכול להיות לסטארט-אפים להשיג נתונים פיננסיים נקיים. זו לא אשמתם; זה בגלל שספקים פיננסיים רבים לא בונים פלטפורמות וכלים שמדברים זה עם זה. משמע, למרבה הצער, אם מנהלי סטארט-אפ רוצים נתונים פיננסיים נקיים ומדויקים, נדרשת עבודה רבה כדי להבטיח שכל הספקים, הלקוחות והספקים הפיננסיים מספקים נתונים פיננסיים בפורמט המאפשר דיווח והתאמה עקבית.
הרבה מהעקרונות והטיפים לעיל עשויים להיראות לא מעניינים או לא חשובים למנהל הסטארט-אפ המתחיל. הסיבה לכך היא שעדיין לא הצלחתם להרחיב את העסק שלכם בקנה מידה ו/או לבינלאומי. אם אתה כן רואה את רמת ההצלחה הזו, תשמח שפעלת לפי ההנחיות שלמעלה, או שתצטער שלא עשית זאת.
מאמר זה נכתב על ידי זיו דקל, מייסד ומנכ"ל זיו דקל – ייעוץ אוצר תאגידי
פנה אליו בכתובת: ziv@zivdekel.co.il